Προληπτικό Ορθοδοντικό Πρόγραμμα Κοινότητας Ανάβρας, 8/2009

Προληπτικό Ορθοδοντικό Πρόγραμμα Κοινότητας Ανάβρας, 8/2009

Σε συνέχεια της επιστημονικής και κοινωνικής δραστηριότητας της Εταιρείας μας του Πανελλήνιου προληπτικού προγράμματος του 2005 αλλά και των υπολοίπων προγραμμάτων που διεξήχθησαν σε διάφορους τοπικούς Δήμους αποτέλεσε και το πρόγραμμα «προληπτικού ορθοδοντικού ελέγχου» στην κοινότητα Ανάβρας Μαγνησίας που διεξήχθη στις 21 Αυγούστου 2009.

Στο προληπτικό αυτό πρόγραμμα συμμετείχαν, κατόπιν προσκλήσεων εκ μέρους της Ε.Ο.Γ.Μ.Ε. όλων των Ορθοδοντικών Μαγνησίας, εθελοντικά οι ορθοδοντικοί Δ. Παπαγεωργίου και Ε. Κόκκαλη-Εξάρχου κατά την διάρκεια των θερινών τους

διακοπών.

Το προληπτικό πρόγραμμα της Κοινότητας Ανάβρας τέθηκε υπό την Αιγίδα του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας και εξετάστηκαν 30 παιδιά, ηλικίας -13 ετών, με βάση τον δείκτη ΙΟΤΝ. Η ορθοδοντική εξέταση πραγματοποιήθηκε στην κινητή μονάδα προληπτικής οδοντιατρικής και ιατρικής για παιδιά που διέθεσε ο Σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ο οποίος όπως και στο παρελθόν έτσι και φέτος ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμά μας.

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε για την φιλοξενία που επεφύλαξε η Κοινότητα Ανάβρας και ο Πρόεδρος της κ. Δημήτριος Τσουκαλάς, για τη συνεργασία του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας και του Προέδρου του κ. Βασίλη Καλορίζου, για την διαχρονική και δωρεάν παραχώρηση της κινητής μονάδας προληπτικής οδοντιατρικής και ιατρικής για παιδιά του Συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και του Προέδρου του Κων/νου Γιαννόπουλου. Κυρίως όμως ευχαριστούμε τους συναδέλφους Ορθοδοντικούς κα Ε. Εξάρχου-Κόκκαλη και κο Δ. Παπαγεωργίου που συμμετείχαν ως εξεταστές αλλά και την κα Ε. Καρβούνη η οποία αν και επιθυμούσε να συμμετάσχει λόγω επιστημονικών υποχρεώσεων την συγκεκριμένη ημέρα διεξαγωγής του προγράμματος δεν κατέστη δυνατόν να παρευρεθεί. Είναι πάγια και διαχρονικά εκφρασμένη η θέση των Δ.Σ. της Ε.Ο.Γ.Μ.Ε. είτε να συμμετέχει είτε να οργανώνει υπό την Αιγίδα και τη συνεργασία των τοπικών Οδοντιατρικών Συλλόγων και της τοπικής κοινωνίας αντίστοιχα προγράμματα στο μέλλον.

Παρακάτω παραθέτουμε το ευχαριστήριο μήνυμα του Δ.Σ. της Ε.Ο.Γ.Μ.Ε. προς την Κοινότητα και τους λοιπούς συντελεστές του προγράμματος:

«Εκ μέρους του Δ.Σ. της Εταιρείας Ορθοδοντικής & Γναθοπροσωπικής Μελέτης & Έρευνας σας καλωσορίζουμε στο πρόγραμμα προληπτικού ορθοδοντικού ελέγχου της Κοινότητας Ανάβρας που σκοπό έχει την:

1. ευαισθητοποίηση και την έγκαιρη ενημέρωση του σχολικού πληθυσμού από ειδικούς ορθοδοντικούς σχετικά με την ύπαρξη ή μη ορθοδοντικών προβλημάτων.

2. συνέχιση των προηγουμένων προγραμμάτων με συλλογή και καταγραφή στοιχείων ανά Δήμο ή περιοχή που καλύπτει το Κέντρο Υγείας και σύγκριση των στοιχείων μεταξύ τους με απώτερο στόχο την πληρέστερη καταγραφή των ορθοδοντικών προβλημάτων στον ελληνικό πληθυσμό.

3. καλλιέργεια θετικού κλίματος της κοινωνίας προς την ορθοδοντική κοινότητα γενικότερα, μέσω της κοινωνικής συμβολής της Εταιρείας μας. Από τον Απρίλιο του 2005 ανταποκρινόμαστε σε κάθε αντίστοιχο κάλεσμα με ιδιαίτερη θέρμη μέχρι και σήμερα αφού το θεωρούμε τιμή και αναγνώριση του θετικού έργου της Εταιρείας μας και τεκμηρίωση της κοινωνικής αποδοχής των πρωτοβουλιών μας. Έτσι πέρα από το Πανελλήνιο πρόγραμμα προληπτικής ορθοδοντικής, αντίστοιχα προγράμματα οργανώθηκαν με επιτυχία στο Νέο Ηράκλειο Αττικής, στη Σέριφο και στη Χαλκίδα. Παράλληλα όπως και εκεί έτσι και εδώ θα μοιράζονται ενημερωτικά φυλλάδια «Γνωριμία με την Ορθοδοντική». Με την ολοκλήρωση της εξέτασης θα αποδίδεται στα εξεταζόμενα άτομα έντυπο (κουπόνι) με το αποτέλεσμα της εξέτασης που αποτελεί τμήμα του εντύπου εξέτασης.

Ευχαριστούμε θερμά τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας και τον Πρόεδρο κο Καλορίζο που ανταποκρίθηκαν θετικά και έθεσαν το πρόγραμμα μας υπό την αιγίδα του τοπικού Συλλόγου. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους ορθοδοντικούς κο Δ. Παπαγεωργίου και κα Ε. Κόκκαλη - Εξάρχου που εν μέσω θερινών διακοπών ανταποκρίθηκαν με χαρά εθελοντικά στο κάλεσμα της Εταιρείας μας.

Ακόμα οφείλουμε να ευχαριστήσουμε το Σύλλογο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο του Κο Κ. Γιαννόπουλο που με την συνεχή εθελοντική υποστήριξη του και με την παραχώρηση της κινητής οδοντιατρικής μονάδας του σε αντίστοιχα προγράμματα μας εξασφαλίζεται άρτια τεχνική υποστήριξη.

Οι τελευταίες εγκάρδιες ευχαριστίες και τα συγχαρητήρια πηγαίνουν στον Πρόεδρο της πρωτοπόρας σε πολλά Κοινότητας Ανάβρας κο Δ. Τσουκαλά και την γραμματέα της Εταιρείας κα Α. Καραγιάννη, αφού χάρις την

πρόσκληση του πρώτου και την ενημέρωση της δεύτερης το πρόγραμμα προληπτικού ορθοδοντικού ελέγχου μπόρεσε να υλοποιηθεί.»