Ημερίδα 17.3.2012 Karlien Asscherickx, Ηλίας Κατσαβριάς

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗΣ & ΓΝΑΘΟΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ & ΈΡΕΥΝΑΣ
Σεμινάριο Δρ Karlien Asscherickx & Αν. Καθ. Η. Κατσαβριά,
Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Δρ Karlien Asscherickx & Αν. Καθ. Η. Κατσαβριάς
ΘΕΜΑ: «Ορθοδοντικά Μίνι-Εμφυτεύματα: Χρήση και Κριτήρια Επιλογής τους»
ΤΟΠΟΣ: Ξενοδοχείο «Holiday Inn», Αττική Οδός
ΕΓΓΡΑΦΗ:
Μέλη Ε.Ο.Γ.Μ.Ε., Υποψήφια μέλη, Μη μέλη Φοιτητές
20 € Δωρεάν

Βιογραφικό Σημείωμα
Η Dr. Karlien Asscherickx σπούδασε Οδοντιατρική στο Katholieke Universiteit Leuven (1998). Ακολούθησε η εκπαίδευσή της για την ειδικότητα στην Αισθητική Οδοντιατρική, για 2 χρόνια, στο ίδιο πανεπιστήμιο. Από το 2000-2004 ολοκλήρωσε την ειδικότητά της στην Ορθοδοντική, στο Vrije Universiteit Brussel με Master στην Ιατρική και Φαρμακευτική Έρευνα (2004) και PhD (2008).
Αυτήν την περίοδο, ανήκει στο προσωπικό του Ορθοδοντικού Τμήματος του Vrije Universiteit Brussel en Universiteit Gent. Επίσης, διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στο Antwerpen, Βέλγιο.
Η Dr. Asscherickx είναι (συν) συγγραφέας σε πολλά επιστημονικά άρθρα και έχει δώσει διαλέξεις σε διάφορα διεθνή συνέδρια. Επίσης έχει προσκληθεί από διάφορα περιοδικά για αξιολόγηση άρθρων που υποβάλλονται προς δημοσίευση

Περίληψη
• Εξέλιξη της οστικής στήριξης στην ορθοδοντική θεραπεία και οι διάφοροι τύποι φατνιακού οστού.
• Μία κριτική προσέγγιση της ανατομίας σε σχέση με τα ορθοδοντικά μίνι-εμφυτεύματα.
• Υλικά και διαδικασία τοποθέτησης των ορθοδοντικών μίνι-εμφυτευμάτων
• Eμβιομηχανική και κλινική ορθοδοντική.

Βιογραφικό Σημείωμα
O Ηλίας Κατσαβριάς είναι Επισκέπτης Αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεταπτυχιακής Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Saint Louis των ΗΠΑ. Απεφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1974, ενώ το 1982 έλαβε το Διδακτορικό του Δίπλωμα από την ίδια Σχολή. Το 1984 έλαβε Πιστοποιητικό Ειδικότητος Ορθοδοντικής και Δίπλωμα Master από το Πανεπιστήμιο Case Western Reserve των Η.Π.Α. Στις επιστημονικές του δραστηριότητες εντάσσονται ανακοινώσεις,
διαλέξεις ως προσκεκλημένος ομιλητής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δημοσιεύσεις
υπό μορφή περιλήψεων καθώς και υπό μορφή άρθρων σε Ελληνικά και Διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Επιπροσθέτως έχει συγγράψει τέσσερις μονογραφίες, κεφάλαια σε συγγράμματα και έχει συνεκδόσει δύο συγγράμματα. Τα ειδικότερα ερευνητικά ενδιαφέροντά του εστιάζονται στην αύξηση και μορφολογία της Κροταφογναθικής Διάρθρωσης, στον τρόπο δράσεως των λειτουργικών μηχανημάτων, στην άπω μετακίνηση των γομφίων και στην κλινική χρήση των ορθοδοντικών μίνι-εμφυτευμάτων.

Περίληψη
Τουλάχιστον 20 εταιρίες σε όλον τον κόσμο παράγουν ορθοδοντικά μίνι εμφυτεύματα (ΟΜΙ). Τα εμφυτεύματα αυτά παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία σε ότι αφορά στο σχήμα, στη διάμετρο και στο μήκος τους. Η φατνιακή απόφυση αντίστοιχα, παρουσιάζει επίσης μεγάλη ποικιλία σε ότι αφορά στην οστική ποσότητα και ποιότητα. Στην καθημερινή άσκηση της ορθοδοντικής είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε το πώς θα αξιολογήσουμε τα χαρακτηριστικά αυτά ώστε να επιλέξουμε το καταλληλότερο ΟΜΙ το οποίο θα εξασφαλίσει την απαιτούμενη συγκράτηση.
Μέχρι σχετικά πρόσφατα, το πιο συνηθισμένο κριτήριο αφορά στην εξωτερική διάμετρο (major diameter) και αυτό γιατί είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι όσο πιο μεγάλη είναι η διάμετρος αυτή, τόσο καλύτερη η στήριξη που προσφέρει. ‘Όμως, το κριτήριο αυτό υπόκειται σε ανατομικούς περιορισμούς. Εκτός από την εξωτερική διάμετρο, άλλοι παράγοντες, όπως π.χ. η σύνθεση του ΟΜΙ, το μήκος του βήματος, το σχήμα του ενδοοστικού τμήματος, το σχήμα και το ύψος της κεφαλής, η γεωμετρία και η μορφολογία των ελίκων (σπειρωμάτων), η μορφολογία του κοπτικού
τμήματος και της λαβής κ.λ.π., παίζουν σπουδαίο ρόλο στη σταθερότητα των ΟΜΙ.
Στην παρουσίαση αυτή θα συζητηθεί τι είναι μέχρι σήμερα γνωστό, σχετικά με τη σημασία καθενός απο τους παράγοντες αυτούς στην προσφερόμενη στήριξη ενός ΟΜΙ, σε μια προσπάθεια διαμόρφωσης των κριτηρίων επιλογής τα οποία θα βοηθήσουν τον ορθοδοντικό να επιλέξει το καταλληλότερο ΟΜΙ για κάθε κλινική περίπτωση.

Ωρολόγιο πρόγραμμα
08:45-9:00 Παρουσίαση ομιλητών
09:00-11:00 Karlien Asscherickx
11:00-11:30 Διάλειμμα για καφέ
11:30-13:00 Karlien Asscherickx
13:00-14:30 Διάλειμμα για ελαφρύ γεύμα
14:30-15:30 Karlien Asscherickx
15:30-16:30 Ηλίας Κατσαβριάς
16:30-17:00 Συζήτηση